U trendu

Mirović na Hilandaru najavio nastavak podrške obnovi

SVETA GORA – Pokrajina Vojvodina nastaviće da pruža podršku obnovi manastirskog kompleksa Hilandara, najavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tokom boravka u tom manastiru na Svetoj Gori.

„Izuzetna je čast biti na Svetoj Gori, na kojoj se nalazi čak dvadeset pravoslavnih manastira, i pokloniti se svetima u Hilandaru – mestu koje predstavlja jednu od naših najvažnijih svetinja i srpsko istorijsko i kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti“, rekao je Mirović, a navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

On je zahvalio igumanu arhimandritu Metodiju i monaštvu na dobrodošlici te im je u razgovoru najavio nastavak podrške Pokrajinske vlade obnovi manastirskog kompleksa, koji je stradao u velikom požaru 2004. godine.

Na obnovi manastirskog kompleksa, u kontinuitetu od 2004. godine rade konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, podsetio je Mirović.

U razgovoru su usaglašeni okviri za dalji nastavak saradnje na sanaciji, uz ocenu da je to prioritet zbog značaja koji taj manastir ima za čitav naš narod.

„I ubuduće ćemo podržavati projekte obnove najznačajnijih kulturnih i verskih spomenika u našoj zemlji i inostranstvu, kako bismo očuvali srpsko kulturno i spomeničko nasleđe”, istakao je Mirović.

U delegaciji su bili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.