U trendu

Mirovne snage UN suočene sa sve većim pretnjama

NJUJORK – Više od 66.000 pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija suočava se danas sa većim pretnjama, jer su sukobi postali složeniji i na njih utiču brojni faktori u rasponu od etničkih tenzija i uticaja organizovanog kriminala do ilegalne eksploatacije resursa i terorizma, rekao je šef mirovnih misija UN Žan-Pjer Lakroa.

U intervjuu za Asošijeted pres Lakroa je predočio da čak i u poređenju sa periodom od pre dve ili tri godine, „većina mirovnih misija suočava se pogoršanim političkim i bezbednosnim okruženjem“.

Pored toga, pođednako važno je i to što su sukobi „višeslojni“, vrlo često lokalni i nacionalni, ali i regionalni i globalni.

On je kao primer ukazao na siromašni region Sahel u Africi, gde se sve češće izvode terorističke aktivnosti.

Brojni faktori prouzrokuju promene u načinu funkcionisanja mirovnih snaga UN, počevši od sve većeg broja političkih podela među 193 zemlje članice svetske organizacije, rekao je on.

Sve veći broj sukoba generišu i tzv. „pojačivači sukoba“ u koje spadaju digitalne tehnologije, uticaj lažnih vesti i dezinformacija o sukobima i „naoružane grupe koje koriste sve sofisticiranija sredstva da potkopaju akcije mirovnih snaga UN“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.