U trendu

Mišel: EU otvorena prema svetu i predana saradnji sa SAD i unutar NATO

Evropska unija ostaje pobornik multilateralizma i zaštitnik medjunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, otvorena prema svetu, protiv protekcionizma i predana saradnji sa saveznicima i istomišljenicima posebno sa SAD i unutar NATO, zaključeno je na neformalnom sastanku Evropskog saveta na Brdu kod Kranja.

U usmenim zaključcima koje je formulisao nakon sinioćnjeg sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ističe da je glavno bogatstvo EU njeno jedinstvo.

„Kako bi postala efikasnija i ubedljivija na medjunarodnoj sceni, EU mora da poveća sposobnost autonomnog delovanja“, navodi se.

Takodje, dodaje se, Unija će slediti vlastite interese, posebno u odnosu na Kinu koju smatra konkurentom, partnerom i sistemskim suparnikom.

U zaključcima se navodi i da će visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u novembru podneti prvi nacrt Strateškog kompasa koji će biti ponovo razmatran u decembru, a odobren u martu 2022. na redovnom Evropskom savetu za odbranu, a u medjuvremenu će se napredovati na različitim postojećim kolosecima u području odbrane i bezbednosti.

EU će raditi i na novoj političkoj deklaraciji s NATO pre samita NATO u junu 2022. godine i smanjiće zavisnosti i postići otpornost u oblastima kao što su energija, digitalna tehnologija, sajber bezbednost i druge o čemu će se redovno raspravljati na Evropskom savetu, dodaje se u zaključcima.

Na neformalnom sastanku lidera EU pored Šarla Mišela učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Žozep Borel.

Na Brdu kod Kranja danas će biti održan samit EU-Zapadni Balkan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.