U trendu

Mišel: Kompromis potreban, bužet neophodan za opravak EU

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je večeras da EU 27 mora da ostane ujedinjena po pitanju usvajanja višegodišneg budžeta i paketa za oporavak.

”Ovaj finansijiski paket je esencijalan za naš ekonomski oporavak i moramo da ga primenimo što je pre moguće”, poručio je Mišel koji je predsedavao video sastanku lidera EU 27.

On je rekao da je sastanak počeo razgovorom o pregovorima koji traju unutar EU u cilju usvajana zajedničkog budžeta za narednih sedam godina, a da je lidere o trenutoj situaciji informisala nemačka kancelarka Agela Merkel.

”Kada je reč o mehanizmu uslovljavanja (finansiranja iz zajedničkog budžeta poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama) vellika većina zemlja članica se slaže sa kompromisom koji je na stolu dok neke zemlje članice kažu da nisu u mogućnosti da podrže većinu. Nastavićemo razgovore u cilju pronalaženja prihvatljivog rešenja za sve”, kazao je Mišel.

Lideri EU 27 vanredno su na agendu sastanka posvećenog borbi protiv Kovid 19 stavili pitanje usvajnja zajedničkjog budžeta i plana za oporavak EU nakon što su prošle nedelje Mađarska i Poljska blokirale usvajanje dogovorenog paketa za oporavak zbog neslaganja sa novim mehanizmom koji finansiranje iz bužeta uslovljva vladavinom prava.

Na video konfrenciji o ovom pitanju govorili su kako predsednik Mišel i kancelarka Merkel, tako i premijeri Mađarske, Poljske i Slovenije.

U Evropskom savetu zaključuju da je u pitanju važna tačka za EU koja se ne može rešavati putem video konferencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.