U trendu

Mišel: Protiv vojne akcije u Mjanmaru, poštovati izbore, nastav

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudio je danas vojnu intervenciju i preuzimanje vlasti u Mjanmaru i zatražio da se puste svi oni koje je vojska privela u racijama širom zemlje, javlja Rojters.

„Ishod izbora mora se poštovati i demokratski proces treba obnoviti,“ naglasio jel Mišel u objavi na Tviteru.

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

Vojska je potvrdila da su uhapšeni visoki funkcioneri Nacionalne lige za demokratiju (NLD), među njima i Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir i liderka stranke koja je ubedljivo pobedila na novembarskim izborima, i da se vanredno stanje proglašava za narednih godinu dana.

Ovakav razvoj situacije dolazi nekoliko dana nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u državi kojom je vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.