U trendu

Misija UN: U Libiji postoji možda i do 100 masovnih grobnica

ŽENEVA – Misija Ujedinjenih nacija u Libiji saopštila je danas da „verovatno postoje masovne grobnice“ koje tek treba da se istraže, da ih možda ima i do 100, u gradu gde je otkriveno stotine tela, a istovremeno je apeluje na Tripoli da nastavi sa potragom.

Izveštaj će biti podnet ove nedelje Visokom komesarijatu UN za ljudska prava, a njemu su detalji kako je milicija, koju je vodilo sedmoro braće, pogubila i zatvorila stotine ljudi u periodu između 2016. i 2020. godine, ponekad državši ih u malim objektima nalik pećnicama, nazvanim „kutije“, koje su zapaljene tokom ispitivanja, preneo je Rojters.

Dokazi nezavisne komisije o kidnapovanju, ubistvima i mučenju predstavljaju jedan od „najneverovatnijih“ primera kršenja ljudskih prava u turbulentnom periodu od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine.

Među žrtvama su bili invalidi, kao i žene i deca, navodi se u izveštaju napisanom na 51 stranici.

Na osnovu svedočenja i dve posete Libiji, misija je ocenila da postoje „razumne osnove“ da se kaže da je milicija Kanijat počinila zločine protiv čovečnosti.

Identifikovana su četvorica komandanta koji su direktno učestvovala u zlodelima.

Libijske vlasti su već pronašle 247 tela u masovnim i pojedinačnim grobnicama u oblasti Tarhuna u zapadnoj Libiji, a mnogi su i dalje bili vezani lisicama, sa povezima na očima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar