U trendu

Misterija i za naučnike: Neobične pojave na nebu u Meksiku (video)

Snažan zemljotres jačine 7 stepeni po Rihteru prejuče je pogodio Meksiko, a dok se tlo treslo istovremeno je nebo nad Akapulkom obasjalo neobično svetlo nalik munjama.

Fenomen svetala koja obasjavaju nebo nakon ili za vreme zemljotresa je redak, ali u Meksiku je već zabeležen i to nakon zemljotresa jačine 8,1 stepeni koji je pogodio to područje 2017. godine.

Pojava tih svetala, koja se nakon 2017. godine u javnosti često nazivalo meksičkim svetlima zemljotresa, naučnicima zadaje glavobolje već stotinama godinama i još uvek ne mogu da objasne šta se to dešava, prenosi Dnevnik.hr.

– Svetla mogu da imaju mnogo različitih oblika i boja – rekao je 2014. godine za Nacionalnu Geografiju Fridman Frojd, profesor fizike na Univerzitetu San Hoze i viši istraživač u NASA -inom istraživačkom centru Ames.

On je sa saradnicima proučavao 65 izveštaja o takvim svetlima koji datiraju čak iz 1600. godine. Zaključili su da su svetla uzrokovana električnim nabojima aktiviranim u određenim vrstama stena tokom seizmičke aktivnosti.

– Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori – napisali su u svom istraživanju kojim su zaključili da se takozvana svetla pojavljuju u 0,5 odsto svih zemljotresa na zemlji, navodi National Geographic.

Neka druga istraživanja navode da bljeskovi nastaju jer pomicanje tektonskih ploča stvara takozvani piezoelektrični učinak, što znači da stene koje nose kvarc pod pritiskom proizvode jaka električna polja.

Uprkos dosadašnjim istraživanjama, naučnici nisu sigurni u kojim tačno uslovima mogu nastati ovakvi bljeskovi tokom zemljotresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar