U trendu

Mjanmar: Poslanici NLD održali „kućnu sednicu“

NEJPJIDO – Nakon što im je uskraćena šansa da zauzmu mesta u parlamentu posle državnog udara u Mjanmaru ove nedelje, grupa poslanika održala je danas sopstvenu kućnu sednicu u znak otpora povratku vojne vladavine.

Otprilike desetak izabranih poslanika partije Nacionalne lige za demokratiju (NLD) svrgnute liderke Mjanmara Aung San Su Ći održalo je sednicu u njenom dnevnom boravku u glavnom gradu Nejpjidu, gde su potpisali zakletve, javlja Rojters.

„Možemo sazvati sastanak Hlutoa bilo gde i bilo kada, gde su članovi odbora“, rekla je Fju Fju Tin iz NLD-a, koristeći lokalni naziv za parlament.

„Izbor naših građana ne može se izbrisati, bez obzira na sve“, dodala je.

Vojska je tvrdila da se na izborima u novembru, koje je nadmoćno pobedila NLD dogodila prevara, dok je konrtolno telo saopštilo da nije pronašlo nijednu nepravilnost koja bi promenila ishod.

Prema rečima Tin, NLD će podstaći stotine drugih parlamentaraca koji dolaze da potpišu zakletvu i podele je na mreži i počnu da održavaju zasedanja.

„Pokušaćemo da pobegnemo od ove vrste vojne diktature Mjanmara“, rekla je Tin.

Vojska je intervenisala u ponedeljak kako bi sprečila parlament da sazove i odobri novu vladu NLD-a, koju optužuje za prevaru na izborima. Su Ći je među mnoštvom privedenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.