U trendu

MK: Alarmantna situacija sa pozarima, stigla pomoc iz SRB

SKOPLJE – Situacija s požarima u Severnoj Makedoniji je alarmantna, trenutno je aktivno 10 požara, a najozbiljnija je situacija u opštini Makedonski Brod, kao i u regionu Pehčevo i Delčevo.

Na lokalizovanju i gašenju požara angažovani su svi raspoloživi kapaciteti – lokalne samouprave, Centar za krizne situacije, vojska, policija i građani, prenosi agencija MIA.

Pomoć je stigla i iz susednih zemalja, Srbije i Bugarske, a danas se očekuje i dolazak pomoći iz Slovenije u vidu 16 vatrogasnih vozila i 46 vatrogasaca.

Prema poslednjim podacima koje je juče saopštio direktor Centra za krizne situacije Stojanče Angelov, u zemlji je 10 aktivnih požara.

Zbog alarmantne situacije, Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje kriznim situacijama predložio je Vladi da u roku od 30 dana donese odluku o postojanju krizne situacije na celoj teritoriji zemlje.

„Situacija se menja iz sata u sat. Ne možemo unapred predvideti kako će se požari ponašati, jer isključivo suva vegetacija, visoke temperature i vetar doprinose njihovom brzom širenju i promeni pravca“, rekao je Angelov u izjavi za MIA.

Angelov je najavio pomoć iz Slovenije i u avionima, a to je zatraženo i od Grčke i očekuje se, kako kaže, pozitivan odgovor.

Za gašenje velikog šumskog požara u Pehčevu, koji je zahvatio sela Mačevo, Robovo i Umlena, prvo je poslato pet helikoptera, dva makedonska i tri srpska, ali su odmah po dolasku povučeni zbog izuzetno visokih temperatura.

Naporima stanovnika, vatrogasaca i svih uključenih spasen je manastir Svete Petke od požara.

Uveče su na području Prilepa bila aktivna dva požara, a bilo je i aktivnih žarišta u mestu Lipac, u kumanovskom kraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.