U trendu

MMFupozio R. Srpsku da ne izlazi iz Uprave za oporezivanje

SARAJEVO – Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas Republiku Srpsku da ne „demontira“ državnu poresku upravu, navodeći da bi takav potez sasekao ključni izvor državnih prihoda i naštetio ekonomiji, prenosi Rojters.

Na zahtev srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika parlament bi u petak trebalo da raspravlja o povlačenju Republike Srpske iz ključnih institucija BiH i izlazak iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

„Smatramo da bi kurs takog delovanja imao štetne ekonomske posledice“, naveo je u saopštenju Endrju DŽuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH.

Dodik je u oktobru najavio da će se Republika Srpska povući iz oružanih snaga BiH, iz najvišeg pravosudnog organa kao i iz poreske uprave, odnosno ključnih stubova državne bezbednosti, vladavine prava i fiskalnog sistema,podseća britanska agencija.

DŽuel je u saopštenju naveo da Uprava za indirektno oporezivaje predstavlja jednu od najuspješnijih institucija u BiH i da su indirektni porezi koje je ta agencija prikupljala jedani od najvažnijih izvora prihoda za Bih.

Ako bi se Republika Srpska povukla iz ovog „proverenog okvira za prikupljanje i distribuciju indirektnih poreza“, BiH se verovatno vratila u vreme kada su ovi prihodi bili mali zbog široko rasprostranjene utaje poreza, dodao je on.

Takođe je ocenio da bi rasformiranje te uprave ugrozilo servisiranje spoljnog duga BiH,koji UIO trenutno obezbeđuje putem automatskog mehanizma izolovanog od političkog uplitanja, što će verovatno oslabiti interesovanje investitora za ulaganja i povećati troškove zaduživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar