U trendu

Modriča: Obeležena 30. godišnjica od operacije „Koridor“

MODRIČA – U Dugoj Njivi kod Modriče danas je obeležena 30. godišnjica od operacije „Koridor“ i tom prilikom su položeni venci i cveće na spomen-obeležje za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Venac su u ime institucija položili predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministri u Vladi Srpske Duško Milunović i Petar Đokić.

Na spomen-obeležje venac su položili diplomatski predstavnici Srbije u Republici Srpskoj i BiH, prenela je Srna.

Dodik je istakao je da je herojska Vojska Republike Srpske pre 30 godina probila „koridor života“ i spojila Srpsku sa Srbijom, što je, prema njegovim rečima, bio ključni trenutak u njenom nastanku, razvoju i postojanju.

„Da nije bilo ove operacije pitanje je da li bilo Republike Srpske. Neprijatelji, muslimani i Hrvati pomognuti međunarodnim faktorom hteli su da nas zatvore kako bi se predali ili asimilrali, ali u tome nisu uspeli i zato neka živi Republika Srpska“, rekao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u operaciji „Koridor“ imali velike generale Momira Talića i Novicu Simića, ali i svoju vojsku i policiju.

„Republika Srpska je formirana 9. januara, što je bilo od presudnog značaja. Srpska je jedini uslov našeg opstanka i dok se ona vidi ovde će živeti Srbi“, dodao je Dodik.

Cvijanović izjavila je da je proboj koridora simbol herojske borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na ovim prostorima i bitka kojom je udahnut život Republici Srpskoj.

„Ona je večni podsetnik na podvige koje smo u stanju postići onda kada smo složni, jedinstveni, okupljeni oko nacionalnih interesa i naše Republike Srpske“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je zbog toga zajednicka dužnost institucija i svih pojedinačno da odlučno brane ono za šta su se izborili najbolji u srpskom narodu.

Operacijom „Koridor“ uspostavljena je veza Republike Srpske sa Srbijom i Srpska je dobila kompaktnu teritoriju.

Izvele su je snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora doneta je 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsečen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, navodi Srna.

Akcija je pocela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presekle kopneni put izmedu zapadnog dela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim delom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republickog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar