U trendu

Mogerini i dalje veruje u rešenje, bez novog datuma dijaloga

BRISEL – Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je danas da veruje da je u dijalogu Beograda i PriÅ¡tine reÅ¡enje i dalje moguće.

Mogerinijeva je to kazala odgovarajući na novinarsko pitanje da li i dalje veruje da će EU podrÅŸati reÅ¡enje ukoliko to reÅ¡enje bude razmena teritorija, odnosno promenu granica.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je nakon obraćanja novinarima Mogerinijeve, na pitanje Tanjuga da li se moÅŸe očekivati da naredna runda dijaloga bude odrÅŸana do kraja septembra kako je to ranije najavila Å¡efica diplomatije EU, izjavila da „trenutno ne moÅŸe da objavi datum odrÅŸavanja naredne runde dijaloga“.

„Čim budemo imali potvrđeni datum, učiniću to“, rekla je Kocijančićeva.

Ona je, na pitanje da li sporazum Beograda i PriÅ¡tine moÅŸe da uključuje garancije za Srbiju za članstvo u EU do 2025, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatraÅŸio u najnovijem intervjuu Rojtersu, kazala da je poznato Å¡ta je „istaknuto u strategiji za Zapadni Balkan u pogledu indikativnih vremena pristupanja EU“.

„Strategija je takođe bila veoma precizna u dva elementa, pre svega reÅ¡avanje bilateralnih sporova, a jasna je i u vezi sa poÅ¡tovanjem uslova koji su postavljeni za bilo koji proces proÅ¡irenja. Ovo i dalje vaÅŸi i dalje predstavlja osnovu naÅ¡eg pristupa. Å to se same strategije tiče, ona očigledno predstavlja veoma jasnu posvećenost sa naÅ¡e strane, ali naglaÅ¡ava i korake koje treba preduzeti“, navela je ona.

U tom kontekstu, dijalog za normalizaciju odnosa bio je i ostaje suštinski element i nema promena u tom smislu, dodala je portparolka Evropske komisije.

Na insistiranje Tanjuga da kaÅŸe da li bi bilo moguće da EU učini to Å¡to je Vučić zatraÅŸio, Kocijančićeva je odgovorila da je „proces proÅ¡irenja zasnovan na zaslugama“.

„Ključevi su u rukama Srbije i sve zavisi od napretka koji Srbija ostvari u procesu pristupanja. Posvećenost Evropske unije je veoma jasno prisutna, ali to ne menja činjenicu da postoji dosta stavri koje treba da se dogode u tom procesu“, navela je Kocijančićeva.

Upitana da li i dalje ima optimizma nakon svega Å¡to je viđeno poslednjih dana i da li bi postizanje sporazuma Beograda i PriÅ¡tine bilo moguće u narednih nekoliko meseci, portparolka Evropske komisije je kazala da se „sporazum odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i PriÅ¡tine i da je dobro poznato da je rad na tome u toku“ i nije htela da kaÅŸe viÅ¡e od toga.

Na ponovljeno novinarsko pitanje da li je sporazum koji uključuje promenu granica prihvatljiv za EU, Kocijančićeva je rekla da je Brisel „postavio parametre veoma jasno“.

„To je sporazum koji mora da bude međusobno dogovoren, da je zasnovan na međunarodnom pravu i da ima podrÅ¡ku međunarodne zajednice, mora da bude odrÅŸiv, realističan i izvodljiv. U ovom trenutku sporazuma nema i ja svakako neću spekulisati Å¡ta bi, a Å¡ta ne bi moglo da bude u njemu“, poručila je Kocijančićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.