U trendu

Mogerini očekuje nastavak dijaloga i pozitivan ishod

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i da će dovestii do pozitivnog ishoda.

„Pozitivan ishod bi bio pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva otvorena pitanja normalizacije odnosa“, poručila je Mogerini.

Ona je, posle sastanka ministra spoljnih poslova zemalja članica, ocenila da dijalog Beograda i Prištine i dolazak do pozitivog rešenja u dijalogu imaju punu podršku unutar EU.

„Mi im nudimo podršku, prostor, savete, a na njima je da definišu agendu, brzinu i dubinu razgovora uključujući ishod dijaloga“, poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da će EU pozdraviti ono rešenje koje se na sveobuhvatan način bavi svim otvorenim pitanjima u okviru norlaizacije odnosa, na pravno obavezujući način i na način koji poštuje principe međunarodnog parava i EU.

„To znači bez etničkih podela između zemalja. Koje god rešenje zemlje budu razmatrale u budućnosti, ono ne treba da vodi etnički čistim državama“, zaključila je Mogerini.

Ona je naglasila da u dijalogu Beograda i Prištine trebutno postoji veliki problem koji se odnosi na taksu koju je kosovska vlast uvela za robu iz Srbije i BiH.

„To je definitivni suprotno saradnji u regionu. Dijalog mora da bude vođen u atmosferi poverenja ili bar poštovanja. Očekujem da vlada Kosova ovu meru povuče“, ponovila je Federika Mogerini.

Ona je navela da je i komesar Johanes Han angažovan na rešavanju trgovinske barijere koje je Kosovo uvelo na srpsku robu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.