U trendu

Mogerini: Više od propuštene šanse, istorijska greška

BRISEL – Odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da odlaganje odluke Evropskog saveta o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom predstavlja istorijsku grešku.

Ona je sumirajući svoje aktivnosti prethodne nedelje na svom blogu navela da tekst pod nazivom “Dve odluke, jedna greška”, piše posle “teškog” Evropskog saveta na kojem su šsefovi država i vlada odložili odluku o otvaranju pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, uprkos, kako kaže, izvanrednom napretku koje su postigle dve zemlje i protivno preporuci Evropske komisije.

“To je više od propuštene šanse, to je istorijska greška za koju se nadam da će što pre biti promenjena”, napisal je Mogerini na svom blogu sumirajući svoje aktivnosti tokom prethodne nedelje.
Mogerini je pomenula i dve važne odluke – jedna se tiče odobravanja novog sporazuma sa Londonom o Bregzitu, a druga je potvrda jedinstvenog stava EU o turskoj vojnoj intervenciji u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.