U trendu

Moravjecki ce razgovarati sa drzavama EU o migrantskoj krizi

VARŠAVA – Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će održati niz razgovora u Evropi o pritisku migranata na granici Evropske unije sa Belorusijom, krizi za koju očekuje da će se nastaviti.

Moravjecki je rekao da se sutra sastaje sa svojim kolegama iz članica EU Litvanije, Letonije i Estonije, koje su, takođe, pogođene pritiskom migranata poslednjih meseci, ali u manjoj meri, preneo je AP.

Tokom naredne sedmice, on će otputovati u pojedine evropske države, ali nije naveo u koje.

Premijer Poljske je na Fejsbuku napisao da je reč o veoma ozbiljnoj geopolitičkoj situaciji, koja zahteva mnogo diplomatskih napora, jer veliki broj migranata sa Bliskog istoka ostaje u Belorusiji i nastavlja sa pokušajima da se probije u Poljsku, članicu EU.

Poslednji pokušaji dogodili su se u sinoć kada su migranti bacali kamenje i koristili suzavac protiv poljskih graničara i policije, saopštila je Poljska granična straža.

„Zbog toga ću otići u neke evropske zemlje da bih govorio o međunarodnoj krizi izazvanoj postupcima (beloruskog predsednika) Aleksandra Lukašenka“, naveo je Moravjecki.

„Nažalost, postoje brojni znaci koji ukazuju na to da će se ova geopolitička kriza nastaviti još mnogo meseci, pa i godina“, istakao je Moravjecki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.