U trendu

Moskva poziva Baku i Jerevan da poštuju dogovoreno primirje

MOSKVA – Rusija je danas pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva i poštuju sporazum o prekidu vatre, nakon što je Moskva izrazila „ekstremnu zabrinutost“ zbog obnove borbi između dve zemlje.

U saopštenju, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je jutros u 09:00 sati po moskovskom vremenu posredovalo u dogovoru o prekidu vatre i da očekuje da obe strane ispune uslove sporazuma, prenosi Rojters.

Azerbejdžanski mediji izvestili su da su se Baku i Jerevan danas od 09:00 časova po lokalnom vremenu dogovorili o prekidu vatre u novom sukobu u kome ima ljudskih žrtava, prenela je agencija RIA Novosti.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je ranije dana u obraćanju parlamentu da je intenzitet borbi smanjen, ali da i dalje postoje sukobi u nekim oblastima.

Azerbejdžanski mediji navode da je prekid vatre prekinut u roku od 15 minuta, prenosi Rojters.

Pašinjan je danas saopštio da je 49 ljudi poginulo u granatiranju na granici sa Azerbejdžanom, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da ova cifra nije konačna.

Tokom noći izbili su oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici, a strane se međusobno optužuju da su započele novo zaoštravanje u kome su i Jeremenija i Azerbejdžan izvestili o žrtvama među pripadnicima svoje vojske.

Jerevan je naveo da je azerbejdžanska vojska granatirala teritoriju Jermenije koristeći artiljeriju i bespilotne letelice.

Baku je saopštio da je jermenska vojska pucala na položaje azerbejdžanskih trupa na granici, kada je došlo do sukoba.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je Jermeniju da namerava da poremeti mirovni proces.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar