U trendu

Moskva: Ulazak Ukrajine u NATO označio bi početak rata

PARIZ – Ako Ukrajina postane članica NATO to će značiti rat NATO i Rusije, samo je pitanje da li je Severenoatlantska alijansa spremna na to, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksej Meškov.

„U dokumentima Ukrajine piše da su spremni da oružanim putem osvajaju Krim. Ako Ukrajina do tada postane i članica NATO, to bi značilo rat NATO i Rusije. Da li je Alijansa spremna na to?“, zapitao se Meškov na današnjoj konferenciji za medije u Parizu.

Govoreći o udvostručenim isporukama zapadnog naoružanja Kijevu, ambasador je naglasio da bi bilo bolje da je Zapad namenio taj novac izbeglicama.

„Što se tiče oružja, pored toga što će dovesti do novih žrtava, deo tog naoružanja svakako će biti uništen preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, a ono što preostane biće predato narodnoj miliciji Donjecke i Luganske narodne republike“, dodao je ruski diplomata.

Predočio je da pitanje smene režima u Ukrajini nije pomenuto na pregovorima ruske i ukrajinske delegacije.

Komentarišući novi paket sankcija EU Rusiji koji je juče usvojen i to uporedio sa delovanjem „drumskog razbojnika“, ambasador je istakao da je Rusiji upravo ukradeno 300 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi.

Ruski zvaničnik takođe se osvrnuo na pitanje isporuke ruskog gasa i nafte evropskim zemljama predočivši da se uprkos najstrožim sankcijama koje su uvedene Rusiji, „isporuke nafte i gasa evropskim zemljama odvijaju prema utvrđenom rasporedu“.

Meškov je istakao da je u cilju bržeg smanjenja cena gasa u Evropi neophodno pustiti u rad ruski gasovod Severni tok 2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.