U trendu

Moskva: Zajednicka patrola aviona RUS i Kine, nije bilo upada

MOSKVA – Ruski i kineski avioni izveli su zajedničku vazdušnu patrolu nad vodama Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ruski i kineski avioni nisu upali u vazdušni prostor drugih država tokom zajedničke patrole, koja je trajala 13 sati.

Patrolu je izvela vazdušna jedinica koju su činili strateški bombarderi Tupoljev Tu-95 i Sijan H-6, dodaju u ministarstvu.

Navode i da su strateške raketne bombardere, na pojedinim deonicama, ispratili avioni F-2 južnokorejskih vazdušnih snaga i avioni F-15 japanskih vazdušnih snaga, prenosi TAS S.

Ruski avioni Suhoj Su-30SM pružili su borbenu podršku vazdušnim snagama tokom zajedničke vazdušne patrole, koja je kako napominju u ruskom ministarstvu, izvedena prema planu vojne saradnje iz 2022. godine i nije bila usmerena protiv trećih država.

Generalštab Vojske Južne Koreje prethodno je saopštio da je vojska te države podigla danas borbene avione nakon što su najmanje četiri kineska i četiri ruska vojna aviona ušla u njenu zonu protivvazdušne odbrane.

Kako je naveo, ruski i kineski avioni tokom dana su nekoliko puta ulazili i napuštali identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Južne Koreje u Japanskom moru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar