U trendu

Mudra: Zabrinutost pojedinih saveznika ometa razgovore o kompenzaciji od Rusije

KIJEV – Napori Ukrajine da osigura da dobije nadoknadu od Rusije za štetu koju je prouzrokovala napadom na tu zemlju ometa zabrinutost saveznika u vezi sa pravnim presedanima koji bi mogli biti stvoreni, izjavila je danas zamenica ministra pravde Ukrajine Irina Mudra.

Kijev pokušava da obezbedi pravni osnov za međunarodni sporazum na osnovu koga bi zamrznuta ruska imovina u drugim zemaljama, a naročito milijarde dolara u imovini ruske centralne banke, bile prebačene u Ukrajinu za obnovu zemlje, preneo je Rojters.

Međutim, Mudra je rekla da su neke zemlje zabrinute zbog uspostavljanja presedana koji bi doveo u rizik njihovu sopstvenu imovinu, otvarajući put za zahteve za nadoknadu tokom sukoba u prošlosti u koje su bili uključeni.

Ukrajina je navela da je nadoknada od Rusije od vitalnog značaja za
njenu budućnost.

Vlada je saopštila početkom godine da ekonomska šteta od ruskog napada od 24. februara prošle godine iznosi preko 700 milijardi dolara, a da ona nema taj novac.

„Nemamo drugu opciju nego da nateramo Rusiju da plati reparacije. Ako to ne uradi dobrovoljno, (hajde) da napunimo (kompenzacioni) fond
ruskim novcem, deviznim rezervama, ruskom imovinom“, kazala je Mudra u intervjuu Rojtersu ove nedelje.

Prema njenim rečima, pojedine zemlje se plaše da bi mogao biti ustanovljen presedan i da bi njihova sredstva u inostranstvu mogla biti pogođena.

Ona nije navela koje zemlje su izrazile zabrinutost, ali je istakla da Ukrajina pokušava da ublaži njihove strahove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.