U trendu

MUP: Nova demokratija vodi na izborima u Grčkoj

ATINA – Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da konzervativna Nova demokratija vodi na danas održanim prevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Ministarstvo navodi da je, prema njihovim procenama, opoziciona Nova Demokratija Kirijakosa Micotakisa osvojila
39,8 odsto glasova dok je vladajuća Siriza predvođena premijerom Aleksisom Ciprasom dobila 31,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Prema prethodno objavljenim prvim izlaznim anketama, Nova demokratija osvojila je između 38 i 42 odsto glasova i imaće između 155 i 167 mesta u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Siriza je na drugom mestu sa osvojenih između 26,5 i 30,5 odsto glasova, odnosno između 77 i 82 mesta u parlamentu, prenosi ANA.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori stižu u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.