U trendu

Murašov: SAD i NATO članice podržavaju „malware“

MOSKVA – Obaveštajne službe SAD i drugih NATO zemalja aktivno podržavaju proizvodnju softvera koji može da nanese štetu kompjuteru (malware), tvrdi danas zamenik direktora ruskog Nacionalnog koordinacionog centra za kompjuterske incidente Nikolaj Murašov.

On kaže da u mnogim zemljama, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Francusku, više od 40 velikih proizvođača kompjuterskih virusa predstavljaju multimilijarderske poslove, kao na primer, kako je rekao, ozloglašena francuska kompanija Vupen.

Njeni klijenti su Nacionalna agencija za bezbednost iz SAD i specijalne službe drugih NATO država, rekao je Murašov, preneo je TAS S.

„Želeo bih da vas podsetim da su američki zvanicnici optužili Rusku Federaciju za širenje NotPetja virusa. Pod tim izgovorm međuagencijske konsultacije između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, koje je trebalo da budu održane februara 2018. u Ženevi su prekinute“, naveo je on.

Murašov je istakao da borba protiv softvera koji mogu da nanesu štetu kompjuteru treba da se vodi na globalnom nivou, prvenstveno na pravnom osnovu.

„To je posao za budućnost“, dodao je on.

Zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za kompjuterske incidente rekao je da su ruski resursi bili podložni masovnom napadu kompjutera iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, 4,3 milijarde napada je otkriveno ove godine.

Ti napadi uključuju 17.000 najopasnijih kompjuterskih napada.

Godine 2017. bilo je 2,4 milijarde napada i 12.300 najopasnijih napada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar