U trendu

Mvilima o Nemačkoj: Jedinstvo je mnogo više od ujedinjanja

BON – Izborni rezultati u Nemačkoj otkrivaju da i nakon 31 godine još postoje velike razlike između istoka i zapada zemlje i da je jedinstvo mnogo više od formalnog čina ujedinjenja dva dela zemlje, smatra Harison Mvilima, koji je učestvovao na putovanju širom Nemačke koje je uoči izbora organizovao program Dojče vele za Afriku.

Prema njegovom mišljenju, rezultati nedavno održanih nemačkih saveznih izbora otkrili su ogromnu razliku između glasača na istoku zemlje i onih u drugim delovima Nemačke.

Desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je uspeh na istoku, posebno u pokrajinama Saksoniji i Tiringiji, dok su etablirane stranke, kao što su Socijaldemokrati, Demohrišćanska unija, stranka Zelenih i Slobodne demokrate (FDP), odnele najviše glasova u ostalim pokrajinama.

Ovakvi rezultati me nisu iznenadili, istakao je Mvilima.

Na putovanju po Nemačkoj imao sam priliku da posetim gradove i u istočnoj i u zapadnoj Nemačkoj, a ono što me je najviše pogodilo je bila vidljivost plakata stranke AfD u gradovima na istoku, poput Halea gde sam imao priliku da razgovaram sa glasačima, ali i političarima, rekao je on.

Ključna stvar koju sam shvatio na putovanju je bila činjenica da glasači na istoku i dalje gaje oprečna osećanja prema etabliranim strankama, kao i da imaju osećaj da su zapostavljeni, istakao je Mvilima.

Prema njegovom mišljenju, glasanje za AfD je bilo način da građani izraze svoj bes zbog tih političara i njihove politike.

On tvrdi da osećaj jedinstva prestaje tamo gde počinje dugotrajno osećanje nejednakosti između ujedinjenih delova zemlje.

Razlozi za postizanje jedinstva ili stvaranje odvojenosti su različiti, naveo je Mvilima i dodao da je Nemačku podelio Hladni rat.

On je istakao da 31 godinu od ponovnog ujedinjenja Nemačke i dalje vredi težiti ka idealu jedinstva i prihvatiti ga kao prirodni i stalno rastući poduhvat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.