U trendu

N.Zeland:Oko 256.000 dece zlostavljano od 1950. do 2019.

VELINGTON – Oko 256.000 dece, mladih i ranjivih ljudi bili su psihički, fizički i seksualno zlostavljani na Novom Zelandu u državnim i verskim institucijama, pokazao je izveštaj o nasilju nad decom u toj zemlji.

U izveštaju, koji je objavila Kraljevska istražna komisija, navodi se da je u periodu od 1950. do 2019. godine zlostavljano više od 256.000 od 655.000 dece koja su prošla kroz državne i verske institucije.

Deca, neka od njih stara samo devet meseci, trpela su godinama zlostavljanje, koje je uključivalo i silovanja i tretmane električnim šokom.

Zlostavljali su ih zaposleni u psihijatrijskim i državnim ustanovama, sveštenstvo ili hranitelji.

Najčešće je reč o fizičkom, emocionalnom, psihološkom, medicinskom, obrazovnom, duhovnom i kulturnom zanemarivanju dece i mladih.

Diskriminacija i rasizam od strane nosilaca vlasti i autoriteta bili su široko rasprostranjeni u državnim i verskim ustanovama, preneo je Rojters.

U izveštaju se procenjuje da je svakog pojedinca zlostavljanje koštalo oko 857 hiljada dolara, a društvo u celini preko 217 milijardi dolara.

Najveći broj preživelih bio je izložen nasilju i zlostavljanju u uzrastu od 5 od 17 godina, iako se slučajevi zlostavljanja pojavljuju u rasponu uzrasta od 9 meseci do 20 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.