Na CZSR u Novoj Gradiški osvanuo natpis „ubice“

ZAGREB – Na zgradi Centra za socijalnu zaštitu u Novoj Gradiški, gde je jedno vreme boravila dvoipogodišnja devojčica preminula od posledica povreda koje joj je nanela majka, osvanuo je natpis „Ubice!“, prenela je zagrebačka N1 tv.

Nakon smrti deteta, nadležno ministarstvo je uputilo inspekciju u taj centar, a rezultati se očekuju do kraja sedmice.

Inspekcija bi, između ostalog, trebalo da utvrdi odgovornost zašto je preminula devojčica vraćena biološkim roditeljima, kada se znalo da u porodici postoje problemi.

Predsednica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan je, posle sastanka sa ministrom rada, penzionog sistema i socijalne politike Josipom Aladrovićem, ukazala na povećan broj porodičnog nasilja tokom korona krize.

„To je veliko pitanje, kojim svi treba da se bave“, upozorila je istakla da je očigledno da su potrebe za psiholozima veće nego što je broj zaposlenih.

Ministar Aladrović ponovio je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Komore socijalnih radnika i Hrvatske psihološke komore da je odgovornost za smrt devojciče na svima, pa i na njemu.

„Naš jedini i prvi interes su deca. Želimo da govorimo od toga gde je sistem porozan i kako ga reformisati“, rekao je Aladrović i dodao da će svi u sistemu pomoći da on bude bolji.

Upitan da li vidi svoju odgovornost u slučaju smrti devojčice, Aladrović je rekao da je sigurno da postoji i deo njegove lične odgovornosti, ali i da treba utvrditi čiji je nivo odgovornosti veći.

„Postoje ljudi koji svoj posao odlično i odgovorno rade, ali i oni koji ga rade neodgovorno. Njih moramo identifikovati“, rekao je ministar ne želeći da, kako je rekao, prejudicira bilo čiju odgovornost, prenelis u hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.