Na dan inauguracije Bajdena Vašington obezbedjuje 26.000 pripadnika Nacionalne garde

Broj pripadnika Nacionalne garde SAD koji će pomagati policiji u Vašingtonu na dan inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena povećan je na 26.000, izjavili su američki zvaničnici.

Neimenovani zvaničnici navode da će u Vašingtonu 20. januara, kada Bajden stupa na dužnost, biti pripadnika Nacionalne garde iz svih 50 saveznih država i iz Distrikta Kolumbija, navodi Asošiejted pres.

Vlasti su prvobitno objavile da će biti potrebno angažovanje 20.000 pripadnika Nacionalne garde, ali je broj povećan posle dodatnih zahteva bezbednosnih zvaničnika.

Do danas je u Vašington stiglo oko 7.000 članova Garde, a hiljade su na putu.

U ovom trenutku, oružje nosi izmedju 3.000 i 4.000 tih pripadnika Nacionalne garde.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD mogu da razmeste pripadnike Garde najduže na 30 dana radi obezbedjivanja inauguracije Bajdena i najavljenih protesta, navodi AP.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je upozorio da pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa planiraju oružane proteste u glavnim gradovima svih 50 saveznih država i Vašingtonu, u danima uoči inauguracije.

Trampove pristalice su 6. januara upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „djavolski bore“ protiv izbornih rezultata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.