U trendu

Na Kanarima zaplenjena tona kokaina, uhapšena 3 Hrvata

ZAGREB – U akciji pod Å¡ifrom „FalkuÅ¡a“, koju je inicirala hrvatska policija, na Kanarskim ostrvima u Å paniji zaplenjena je gotovo tona kokaina, koja u uličnoj prodaji vredi viÅ¡e od 40 miliona evra, saopÅ¡tilo je danas hrvatsko Ministarstvo unutraÅ¡njih poslova (MUP).

Policija je saopÅ¡tila de je prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni i hrvatski drÅŸavljani.

Zbog izraÅŸenog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa Å¡panskom Civilnom straÅŸom i francuskom carinom, akciju su podrÅŸali i Europol, američka DEA, britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija i policija BiH, prenosi agencija Hina.

U MUP-u ističu da je istraa usmerena prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. „Balkanskog kartela“ koja se specijalizirala za pruÅŸanje „usluga“ krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih drÅŸavljana koje je kartel „regrutovao“ za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom. Jedrilica je registrovana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Utvrđeno je da su hrvatski drÅŸavljani jedrilicom otplovili iz Å ibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva juÅŸno, prema obalama zapadne Afrike, gde su tamoÅ¡nje organizovane kriminalne grupe, koje je angaÅŸovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

„Koordiniranom akcijom, specijalni tim Å¡panske Civilne zaÅ¡tite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadleÅŸnih tela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih drÅŸavljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Pretragom jedrilice na Kanarskim ostrvima, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, navodi hrvatski MUP.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namenjen evropskom, uključujući i Å¡pansko i hrvatsko ilegalno narko trÅŸiÅ¡te.

Paralelno, s hapÅ¡enjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na Å¡ibensko-kninskom području pretraÅŸili viÅ¡e kuća i drugih prostora u vlasniÅ¡tvu viÅ¡e osoba povezanih sa uhapÅ¡enima i tom prilikom oduzeli viÅ¡e kompjutera i mobilnih telefona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.