U trendu

Na Medunarodnu svemirsku stanicu stigla nova posada

VAŠINGTON – Nova posada stigla je danas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MŠ) raketom privatne američke kompanije Spejs Iksa.
AP javlja da je kapsula „Zmaj“ u vlasništvu kompanije Ilona Maska stigla na MMS dan nakon lansiranja iz svemirskog centra Nase „Kenedi“ u SAD.

Četvoro astronauta, dvoje iz SAD i po jedan iz Francuske i Japana provešće šest meseci na svemirskoj stanici, gde će zameniti četiri astronauta koji će se u sredu vratiti na Zemlju.
Ovo je prvi put da su dve kapsule s posadama Spejs Iks-a prisutne na MŠ-u u isto vreme.

Agencija navodi da su astronauti Nase Šejn Kimbrou i Megan Mekartur, zapovednik i pilot „Zmaja“, tokom leta samo nadzirali rad računara svoje kapsule, a u slučaju potrebe mogli su da preuzmu kontrolu, ali je autonomni sistem dobro uradio svoj posao.

Pored njih, na MŠ su stigli i Francuz Tomas Pesketi i Japanac Akihiko Hošide, a svi oni osim Mekarturove već su tu boravili ranije.
Sledeća četiri dana svemirska stanica će biti dom za 11 astronauta, što je blizu rekorda od 13 koliko ih je bilo prisutno u jednom trenutku tokom ere svemirskih šatlova Nase.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.