U trendu

Na prvim izborima u Argentini, Opoziciona stranka vodi

BUENOS AJRES – Argentinska glavna opoziciona stranka danas je pobedila vladajuće „peroniste“ na primarnom glasanju Kongresa.

Budući da je većina kandidata vec određena, primarno glasanje je generalna proba za celu državu pred srednje glasanje 14. novembra, piše Rojters.

Konzervativna opozicija vodi za pet odsto u provinciji Buenos Ajresa, sa 84 odsto glasova u regionu koji je bio bastion podrške vlade levog centra Alberta Fernandeza.

Drugi rezultati obaveznog glasanja pokazali su da vladajuća stranka nazaduje, što bi 14. novembra na izborima, moglo dovesti do toga da vlada izgubi većinu u Senatu i rizikuje svoju poziciju u donjem Zastupničkom domu.

„Vladajuća partija izgubila je 1,2 miliona glasova u odnosu na predsedničke izbore 2019. godine i to će dovesti do toga, ako se ovako bude ponovlio u novembru, da Alberto Fernandez bude veoma oslabljen“, rekla je Marijel Fornoni, direktorka konsultantske kuće Menadžment end Fit.

Kako prenosi Rojters, mnogi glasači smatraju da su iznevereni od glavnih političkih stranaka.

Duga recesija, ogromna inflacija i stopa siromaštva, koja je porasla na 42 odsto, oštetile su podršku stanovništva vlade, uprkos nedavnim znacima ekonomskog oporavka u zemlji i pada broja zaraženih od Kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.