U trendu

Na samitu EU-ZB biće reči i o resavanju regionalnih sukoba

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, pozvao je danas lidere zemalja članica EU na samit EU-Zapadni Balkan koji će 6. oktobra biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

U pozivnom pismu Mišel, koji će predsedavati samitom EU-Zapadni Balkan, naglašava da će to biti pravovremena prilika da se podseti na „strateški značaj Zapadnog Balkana za EU” i razgovara o ”EU angažmanu EU sa regionom”.

Samit EU-Zapadni Balkan biće pođeljen u dve sesije od kojih će prva biti posvećena evropskoj podršci društveno-ekonomskom oporavku i razvoju Zapadnog Balkana i primeni Ekonimsko investicionog plana.

Toj sesiji prisustvovaće i predsednik Evropskog parlementa, David Sasoli, a pozvani su i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, Evropske investicione banke, Evropeke banke za obnovu i razvoj i Svetske banke.

”Na drugoj sesiji, rezervisanoj za lidere iz EU i sa Zapadnog Balkana, imaćemo priliku da se pozabavimo načinom na koji dalje produbljujemo naš politički dijalog, bezbednosnu saradnju i strateško angažovanje, potvrđujući našu zajedničku posvećenost radu na jakoj, stabilnoj i jedinstvenoj Evropi. To će biti i povodi za diskusiju o stabilnosti regiona, jačanju regionalne saradnje i rešavanju regionalnih sukoba”, poručio je Mišel.

Pored Šarla Mišela, EU će na samitu predstavljati i predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, a za zemlje članice šefovi država ili vlada.

Domaćin samita biće slovenački preijer Janez Janša.

Kao i nakon svakog samita, i ovog puta očekuje se usvanje završene deklaracije oko čijeg sadržaja se još pregovara među zemljma članicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.