U trendu

Na vojnoj paradi u Pekingu Kina će predstaviti novo oružje

PEKING – Očekuje se da ce kineske oružane snage na vojnoj paradi u Pekingu predstaviti niz novog oružja u sklopu ambicioznog programa predsednika Si Đinpinga.

Glavna atrakcija parade biće kineske napredne rakete, a mnoge od njih dizajnirane su za napade na nosače aviona i baze koje učvršćuju američku vojnu snagu u regionu.

Vojna parada biće održana 1. oktobra, a ovim dogadajem će se obeležiti sedam decenija komunističke Kine, preneo je portal Index.hr.

Među raketama koje će biti predstavljene na paradi je takozvani „ubica nosača“ Dongenfg-21D, predstavljen na paradi 2015, za koji Kina tvrdi da može pa pogodi ratne brodove na udaljenosti od 1,5 hiljada kilometara, kao i raketa srednjeg dometa DF-26, nazvana „ubica Guama“ u referenci na američku vojnu bazu na Tihom okeanu.

Državne medije najviše interesuje interkontinentalna raketa DF-41 koja može da prenese nekoliko nuklearnih glava i da stigne do SAD.

Kina ubrzano ide i prema razvoju hipersoničnih raketa DF-17 koje se mogu kretati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka.

Sem Rogeven, direktor Lovi instituta za međunarodni bezbedonosni program u Sidneju, tvrdi da ne postoji odbrana protiv hipersoničnih raketa, osim napada na onog ko ju je lansirao.

Analitičari su posebno zainteresovani za potencijalno predstavljanje dva modela „nevidljivih“ dronova, a Kina po pravilu na paradama predstavlja sisteme koji su već u upotrebi.

Na paradi će učestovati oko 15.000 vojnika i više od 160 letelica, što će je učiniti većom od prošle masovne parade koja je održana 2015. u Pekingu, kada je obeležena 70. godišnjica kraja Drugog svetskog rata.

Kineski zvaničnici tvrde da cilj parade u utorak nije „pokazivanje mišića“.

Ipak, Peking je suočen sa škakljivom strateškom situacijom.

Naime, Kina je okružena američkim saveznicima i vojnim bazama u blizini svoje obale, što uključuje i američki naoružan Tajvan.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Žen Guoćang u četvrtak je rekao da svet nije sigurno mesto i da kineska vojska mora da bude potpuno spremna.

Kineska vlada je danas odbacila zabrinutost zbog kineske pretnje.

Tvrdnja da je Kina pretnja temelji se na nerazumevanju i duboko ukorenjenim predrasudama, navodi se u vladinom dokumentu nazvanom „Kina i svet u novoj eri“.

Kina ima najveću svetsku vojsku i drugi najveći vojni budžet, posle SAD.

„Kineska nacija nema gen za invaziju drugih zemalja i dominaciju svetom“, stoji u dokumentu vlade.

„Zapadne sile zlostavljaju Kinu od sredine 19. veka, što je ostavilo neizbrisiva sećanja o patnji koju su doneli rat i nestabilnost. Kina neće nikada drugima naneti patnju kroz koju je prošla“, dodali su iz kineske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar