U trendu

Načelnica Drvara: Fabrika nada za opstanak Srba

DRVAR – Otvaranje pogona vranjske fabrike „Jumko“ u Drvaru uliva nadu i poverenje Srbima za opstanak u toj povratničkoj opštini u Federaciji BiH, ženama koje u njoj rade daje mogućnost da konačno ostvare radni odnos i doprinesu kućnom budžetu, a opštini da ubrza ekonomski razvoj.

To je za Tanjug izjavila načelnica opštine Drvar Dušica Runić koja je objasnila da je proces povratka Srba u opštini Drvar počeo pre 20 godina, a da se građani, nakon što su dobili natrag svoju imovinu i ostvarili ljudska prava kao povratnici, sada suočavaju s problemom nezaposlenosti.

„Značaj ove fabrike je izuzetan prvenstveno za žene koje su trenutno zaposlene, a indirektno je veliki značaj i za opštinu s obzirom da Drvar spada u red najnerazvijenijih opština na područuju Federacije BiH. Tako da je u jednom danu otvoriti 100 radnih mesta u ovakvim prilikama regionalna vest“, ističe Runićeva za Tanjug.

Drvar je zbog svojih prirodnih bogatstava prvenstveno orijentisan ka primarnoj preradi drveta, te su, kaže načelnica, povratnici najviše muškarci zaposleni na tim poslovima.

Osim drvne industrije, građani se bave i poljoprivredom, najviše se proizvodi drenjina po kojoj je Drvar poznat, postoji jedna fabrika sekundarne prerade drveta koja se bavi proizvodnjom pelata i briketa, a zastupljeno je i stočarstvo.

Prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija pomoći opštinu Drvar sa million evra, a načelnica Runić kaže da se sredstva već koriste za rešavanje osnovnih problema, ali i da poslovi tek postoje.

Navodi da je od tih million evra odmah 75.000 evra iskorišćeno za izmirivanje zaostalih obaveza za porodilje i jednokratnu novčanu pomoć porodicama sa troje i više dece.

Zatim, dodaje Runić, 925.000 evra je namenjeno za uređenje poslovne zone „Mlin“, gde je i smeštena fabrika „Jumko“.

Deo sredstava, kaže načelnica, biće uložen za rekonstrukciju vodovodne mreže sa zaštitom izvorišta, a realizacija tog projekta, kaže ona, počeće ove godine.

Osim toga, sredstva će biti iskorišćena i za postavljanje i rekonstrukciju javne rasvete, nabavku komunalne opreme, izradu urbanističkog plana, ali i za nabavku saobraćajnih znakova, kao i za izradu elaborata za postavljanje tih saobraćajnih znakova.

„Postavljanje znakova i izrada elaborata tih saobraćajnih znakova nam je važna kako bismo omogućili da se na području opštine Drvar polaže vozački ispit, jer naši omladinci vozački ispit polažu u Livnu, a to je 110 kilometara udaljeno od Drvara čime se njihovi troškovi povećavaju“, ukazala je Runićeva.

Ističe i da je kompletna infrastruktura opštine dotrajala, jer je izgrađena pre 50 i više godina, a nije obnavljanja 20 godina, te će se ta sredstva uložiti i u to.

Današnjem otvaranju fabrike „Jumko“ prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a on će osim toga u Drvaru obići i Dom zdravlja.

Dušica Runić kaže da su Dom zdravlja kandidovali za posetu predsednika Vučića jer je on već godinama u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, dok medicinski radnici svoju struku obavljaju, kako navodi, humano, s obzirom da rade u teškim uslovima, u hladnim prostorijama, a neki devet meseci nisu primili platu.

Zbog toga je ona optimistična da će Vučićeva poseta doneti dobre vesti za Dom zdravlja u Drvaru, a naročito zbog sve većeg ulaganja Srbije u povratničke opštine, kao i dobre saradnje predsednika Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Nadam se da će oni u saradnji pronaći način da se udovolji potrebama Doma zdravlja u Drvaru“, kazala je Runićeva.

Ističe da je u Domu zdravlja pre svega potrebno rekonstruisati i opremiti prostorije Hitne pomoći, kao i deo zgrade urediti za formiranje gerontološkog centra.

Naime, Drvar je jedna od većinskih srpskih opština koje su posle Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH, a sudbinu tog grada dele i Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

Izuzev Bosanskog Petrovca, ostale pripadaju Kantonu deset, čije je sedište u Livnu s većinskim hrvatskim stanovništvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar