Nacistički simbol na jevrejskom groblju u Moldaviji

JERUSALIM – Neidentifikovane osobe oskrnavlile su jevrejsko groblje u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, na kojem je osvanuo nacistički simbol – svastika, prenosi „Tajms ov Izrael“ (The Times of Israel).

Izraelski list navodi da je do ovog incidenta došlo ove nedelje nakon što su prošlog meseca u vojnoj bazi na jugozapadu Ukrajine, tokom radova na renoviranju, pronađene stotine jevrejskih nadgrobnih spomenika ispod drvenog poda jedne od baraka.

Ti spomenici su uklonjeni sa obližnjeg groblja tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, u periodu komunizma, napominje list, pozivajući se na novinski sajt „Censor“.

Oko četvrtina jevrejskih grobalja u istočnoj Evropi uništena je u nacističkom i sovjetskom periodu, kaže rabin Isak Šapira, osnivač i predsednik upravnog odbora Evropske inicijative za jevrejska groblja (ESJF).

Najveća šteta jevrejskim grobljima pričinjena je tokom Drugog svetskog rata i u periodu komunizma, ali se uništavaju i danas zbog neregulisane gradnje i vandalizma, navodi „Tajms ov Izrael“.

U istočnoj Evropi se, prema podacima ESJF, nalazi 10.000 jevrejskih grobalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com