U trendu

Najskuplji avion na svetu spreman za borbu (foto, video)

Gotovo deset godina nakon prvog leta, višenamenski borbeni avion F-35 Lightning napokon je spreman za borbene misije, saopštile su vazdušne snage SAD-a. Ova odluka stiže godinu dana nakon što su Američki marinci objavili da je njihova eskadrila F-35 spremna za borbu, piše britanski Gardijan.

Celi program razvoja ovog aviona, započet 2001. godine, do danas je koštao oko 400 milijardi dolara, a procenjuje se da će do kraja svoje službe (oko 2070.) američkim poreznim obveznicima iz džepa izbiti milijardu i po dolara. Reč je o najskupljem vojnom programu u istoriji.

Vazdušne snage SAD-a planiraju da kupe 1763 F-35-ica koje će činiti okosnicu američke ratne avijacije u narednim decenijama. Osim za SAD, proizvođač Lokhid Martin ovaj ultra-skupi avion proizvodi i za deset drugih zemalja koje su ga naručile – Veliku Britaniju, Australiju, Norvešku, Italiju, Tursku, Dansku, Holandiju, Izrael, Južnu Koreju i Japan. Neke od tih država, poput Britanije i Izraela, već su dobile prve modele.

– Odluka vazdušnih snaga SAD-a da prvih 15 F-35-ica proglasi spremnim za borbu šalje moćnu poruku američkim prijateljima i neprijateljima – rekao je general na čelu programa, Kris Bogdan.

S druge strane, reč je i o programu koji je kasnio više od sedam godina, prekoračio budžet za 70 posto i bio meta kritika vojnih stručnjaka, pilota i političara, među kojima se ističe bivši kandidat za predsednika SAD-a, ujedno i vijetnamski veteran, Džon MekKejn, koji ga je nazvao „skandalom i tragedijom“.

Uprkos tome, proizvođač i neki američki generali insistiraju da se radi o najboljem i najsavremenijem ratnom avionu na svetu, koji je tokom borbenih simulacija „srušio“ sve lovce koji su mu suprotstavljeni, i nije pretrpeo nikakve gubitke. Mnogi su skeptični prema tim tvrdnjama s obzirom na probleme koji su godinama mučili F-35, počevši od softvera za radar do prevrućeg motora koji poništava „Stealth“ tehnologiju koja bi avion trebala da učini „nevidljivim“ za protivnika. Pre nekoliko godina su se pojavile i priče da su se stare F-16 pokazale mnogo bolje na testovima od njihovog naslednika. Sudeći po izjavama iz vazdušnih snaga, ove su greške u međuvremenu ispravljene.

MekKejn, koji je na čelu senatskog odbora za oružane snage, pozdravio je odluku da se F-35 proglasi spremnim za borbu, ali nije propustio da naznači da će nastaviti sa nadzorom daljnjeg razvoja, operativnih sposobnosti i evaluacije aviona.

F-35 dolazi u tri različite varijante, a trenutna cena mu se kreće od 98 miliona dolara za najjeftiniju (F-35A) do 116 miliona za najskuplju (F-35C). Pentagon je nedavno objavio da im je namera da smanje cenu po modelu za 15 miliona dolara u naredne tri godine, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.