U trendu

Najveća razmena zarobljenika u Jemenu od početka sukoba

Zaraćene strane u Jemenu razmenile su danas najviše zarobljenika od početka izbijanja sukoba, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, što bi moglo da pokrene prekinute mirovne pregovore u zemlji posle više od pet godina gradjanskog rata, saopštili su zvaničnici.

Oslobadjanje zatvorenika koje je počelo ove nedelje  predstavlja napredak u sprovodjenju dugo očekivanog sporazuma jemenskih pobunjenika Hutija, koje podržava Iran, i vlade Jemena  koju podržava koalicija koju predvodi Saudijska Arabija.

Međunarodni pritisak na stranke  je bio da okončaju rat, koji je ubio hiljade civila i pokrenuo najgoru humanitarnu krizu na svetu.

„Srećni smo da je ova operacija uspešno završena, bez obzira na to koliko je izazovno bilo njeno sprovodjenje“ , rekla je portparolka Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta u Jemenu, koji je nadgledao razmenu.

Ona je izrazila je nadu da će to pomoći zaraćenim stranama da prevazidju nepoverenje i ponovo pokrenu pregovore  kako bi se „završila patnja  miliona Jemenaca“.

Nekoliko aviona koji su prevezli ukupno 352 oslobodjena zatvorenika sletelo je danas u Sanu, glavni grad Jemena koji je pod kontrolom pobunjenika, i južni lučki grad Aden, sedište medjunarodno priznate vlade, saopštio je Crveni krst.

Tokom dvodnevne razmene 1. 056 zatvorenika vratilo se kućama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.