U trendu

Najveca seca Amazonske prasume u poslednjih sest godina

BRAZILIJA – Krčenje amazonske prašume u Brazilu dostiglo je najviši stepen u poslednjih šest godina, izveštava brazilska svemirska agencija Inpe.

Oko 3.988 kvadratnih kilometara zemlje je ogoljeno u tom regionu između januara i juna ove godine, prenosi BBC.

Prošle godine je u istom periodu uništeno 3.088 kvadratnih kilometara prašume.

Borci za zaštitu životne sredine ne slažu se sa sve većim obimom krčenja šuma do koga je, po njihovom mišljenju, došlo zato što brazilski predsednik Žair Bolsonaro ne poklanja dovoljno pažnje zaštiti životne sredine.

Brazilsko ministarstvo životne sredine saopštilo je da ulaže velike napore da spreči „ekološke zločine“.

Amazon ima ključnu ulogu na planeti u stvaranju kiseonika i apsorbovanju ugljen-dioksida i ogromnih količina drugih gasova koji proizvode efekat staklene bašte, podseća BBC.

Prašuma Amazona se seče radi drvne građe i da bi se oslobodio prostor za useve koji su potrebni globalnim prehrambenim kompanijama.

Visok nivo krčenja šuma takođe dovodi do većeg broja požara od uobičajenog za ovo doba godine, izjavila je za Rojters doktorka Manoela Mačado sa Univerziteta u Oksfordu.

Nakon što se drveće poseče, često se pale vatre kako bi se očistilo zemljište za poljoprivredne potrebe, tako da više krčenja šuma znači i više požara, objasnila je Mačado.

Osim toga što je bogato biodiverzitetom, ovo područje je dom autohtonih zajednica, koje se bore da zaštite svoj način života.

U martu ove godine istraživači su na osnovu satelitskih podataka prikupljenih u poslednje tri decenije zaključili da se stanje 75 odsto amazonske prašume pogoršava, što znači da je drveću potrebno više vremena da se oporavi od posledica suša koje su uglavnom izazvane klimatskim promenama, kao i krčenjem šuma i požarima.

Na konferenciji o klimi pod okriljem UN-a (COP26) održanoj u Glazgovu prošle godine, vlade više od 100 zemalja obećale su da će rešiti problem krčenja šuma do 2030. godine, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.