U trendu

Najveće suđenje u istoriji Turske: Optuženo 270 ljudi, među njima i pokretač puča Gulen

Turska je danas započela najveće suđenje u istoriji te zemlje zbog propalog državnog udara u julu prošle godine, koji je za cilj imao svrgavanje sa vlasti predsednika Redžepa Erdogana.

Optuženo je 270 ljudi, a u odsustvu će se suditi i navodnom pokretaču puča Fetulah Gulenu, javlja AFP.

Među njima, od kojih je 152 u pritvoru, nalaze se i bivši visokorangirani vojni zvaničnici, kao što je Komandir egejske armije i komandir štaba, major general Medmuh Hakbilen, javlja agencija Anadolija.

Glavni osumnjičeni za naručivanje neuspelog pokušaja državnog udara je islamski propovednik Gulen, koji u SAD živi od 1999.

Ankara osuđuje Gulenov pokret, da je teroristička organizacija, iako iz pokreta tvrde da propagiraju umereni islam.

Jedna od optužbi koja čeka osumnjicene na suđenju u Izmiru je i pripadanje oružanoj teroristickoj grupi.

Inače, Turska je u više navrata tražila Gulenovo izručenje, a administracija Baraka Obame insistirala je na pokretanju legalne procedure. Zato Ankara sve nade sada polaže u novu administraciju predsednika SAD DonaldaTrampa.

Očekuje se da će ovaj sudski proces trajati oko dva meseca, a osumnjičenima preti doživotna kazna zatvora, ukoliko njihova krivica bude dokazana.

Obezbeđenje procesa je pojačano, a za te namene u Izmiru je izgrađena posebna sudnica kako bi bilo dovoljno mesta za sve.

Među bezbednosnim merama je i dron koji nadleće sudnicu, psi tragači, ali i komandosi.

Tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno odmah nakon puča, u Turskoj je uhapšeno je oko 43.000 ljudi.

Zbog optužbi da nisu adekvatno obezbeđivali predsednika Erdogana, u decembru je 29 policajaca završilo na sudu, a 62 pobunjenika su osumnjicena za pokušaj preuzimanja aerodroma u Istanbulu u noči 15. jula, kada se udar dogodio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.