U trendu

Nakon nasilja, demonstranti izmesteni iz centra Brisela

BRISEL – U Briselu se se danas održzaju demonstracije koje pozivaju na šmenu belgijske vlade, zbog izostanka reakcije vlasti na prethodne zahteve demonstranata koji su se odnosli na ukidanje epidemiološkikih mera.

Nakon što su se demonstraniti i policija prošle nedelje sukobili u centru Brisela, pri čemu je demolirano i sedište Evropske službe za spoljne poslove, uz dogovor organizatora, policije i vlasti Brisela izmeštena je ruta kojom će se protrestanti danas kretati.

Umesto da se protestni marš završi u tzv ”evropskom kvartu” u centru Brusela, ruta će ovoga puta bili usmerna ka prigradskim opštinama, a završiće se u području širokog parka u kome se nalazi jedan od simbola Brisela, Atomium.

Promena rute demonstracija olakšanje je za gradnjane i vlasti centralne opštine Eterbek koja je do sada u više navrata bila bila poprište sukoba policije i demonstranata uz korišćenje suzavca i vodenih topova i uništavanje imovine.

Sa druge satrne, nezadovoljstvo novim pravcem protestnog marša i zabrinutost zbog eventualnih posledica izražavaju stanovnici opštine Laken kroz koju će proći demmontranti.

I ovoga puta organizatori protesta iz belgijskog pokreta ”Ujedinjeni za slobodu” pozivaju na mirne demonstracije, dok vlasti Brisela upozoravaju da se među demonstrantima nalaze oni kojima je jedini cilj da izazovu nasilje bez da se zalažu za bilo kakvu ideju protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.