U trendu

Napad dronom na vojnu bazu kod Minska je sabotaža beloruskih opozicionara

MINSK – Ruski izviđački avion A-50 oštećen je u nedelju u napadu dronom na vojnu bazu u blizini glavnog grada Belorusije, Minska, rekli su beloruski partizani-gerilci i članovi prognane opozicije.

„To su bili dronovi. Učesnici u operaciji su bili beloruski“, naveo je na Telegramu lider antivladine organizacije BYPOL Aliksandr Azarov, a poruku je objavio i na poljskom informativnom kanalu Belsat.

On je dodao da su učesnici napada „sada na bezbednom, van zemlje“, navodi Rojters.

Belsat je poljski emiter fokusiran na beloruske vesti koje je Minsk označio ekstremističkim.

Organizacija BYPOL, u kojoj ima bivših pripadnika policije koji podržavaju opozicione političare, u Minsku je označena terorističkom organizacijom.

Franak Vijačorka, savetnik lidera beloruske opozicije Svetlane Tihanovske, tvitovao je da je u pitanju najuspešniji čin sabotaže od početka 2022. godine.

Rojters ističe da nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje.

Zasad nije bilo odgovora iz ministarstva odbrane Rusije i Belorusije na zahteve za komentar, a ono što se zna to je da su prednji i centralni delovi aviona, kao i radarska antena, oštećeni nakon napada na vojnu bazu Mačulišči u blizini Minska, naveo je BYPOL.

Avion Berijev A-50, koji u NATO zovu Mejnstej, avion je za rano upozorenje, a ima sposobnost da prati do 60 ciljeva istovremeno.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu pre godinu dana, bilo je nekoliko sabotaža u regionima u Belorusiji i Rusiji, koji se graniče sa Ukrajinom, a posebno je bila na udaru železnica.

Britanska novinska agencija ističe da predsednik Aleksandar Lukašenko nije direktno učestvovao u ruskom ratu u Ukrajini, ali je dozvolio ruskim snagama da koriste belorusku teritoriju kao jednu od tačaka za napad.

Rusija i Belorusija imaju brojne zajedničke vojne jedinice u Belorusiji, a redovno održavaju vežbe.

Određen broj ruskih ratnih i izviđačkih aviona su raspoređeni u Belorusiji.

„Ponosna sam na sve Beloruse koji nastavljaju da se opiru ruskoj hibridnoj okupaciji Belorusije i bore se za slobodu Ukrajine“, navela je Tihanovska na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar