U trendu

Napadač na džamije na Novom Zelandu inspirisan ratovima u Ex Yu i Radovanom Karadžićem

Muškarac koji je na internetu uživo prenosio svoj napad na muslimanske vernike na Novom Zelandu, tokom kojeg je ubio najmanje 40 ljudi, predstavio se kao Australijanac Brenton Tarant, a medju onima koji su ga inspirisali ima i ličnosti iz srpske istorije.

Tarant je na Jutjubu uživo prenosio napad na jednu od dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerč, u kojima je danas ukupno ubijeno najmanje 49 osoba.

Na oružju kojim je izveo napad, Tarant je ispisao imena istorijskih ličnosti koje su ratovale protiv muslimana i nazive nekih istorijskih dogadjaja, navodi australijski Sandej morning herald.

Izmedju ostalog, pominju se srpski ratnik Miloš Obilić, knez Lazar Hrebeljanović, zatim Bajo Pivljanin i Novak Vujošević, koji su predvodili ustanke protiv Turaka, kao i crnogorski vojskovodja Marko Miljanov.

Uz imena napadača na džamiju u Kvebeku Aleksandra Bisoneta i italijanskog ekstremiste Luke Trajinija, koji je prošle godine vatrenim oružjem ranio nekoliko afričkih migranata u Maserati, pominje se i Opsada Beča iz 1683. godine, tokom koje su hrišćani porazili muslimane, i 1571. godina, kada je Otomansko carstvo pretrpelo poraz u Bici kod Lepanta.

Dok se vozio ka džamiji, Tarant je u kolima slušao dve pesme, jednu na srpskom, drugu na nemačkom, prenosi Sandej morning herald. Na videu su se mogle čuti reči srpske pesme „Od Bihaća do Petrovca sela“, u kojoj se pominje nekadašnji lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

„Iz Krajine krenuli su vuci, čuvajte se ustaše i Turci, Karadžiću vodi Srbe svoje, nek se vidi, nikog se ne boje“, slušao je Tarant, izmedju ostalog, na putu do džamije.

Na u medjuvremenu obrisanom Tviter nalogu, Tarant je objavio link ka svom manifestu, dokumentu na 74 strane, u kojem se, kako ocenjuje australijski list, primećuje opsesija nasilnim pobunama protiv islama.

Gardijan prenosi da Tarant u manifestu kritikuje imigraciju i multikulturalizam, i žali nad „propadanjem“ kulture, belog, evropskog Zapada.

U tom dokumentu, nazvanom „Velika zamena“, Tarant kao motive za napad navodi „stvaranje atmosfere straha“ i „podsticanje nasilja“ prema muslimanima.

Nabrajajući razloge za svoju akciju, Tarant u manifestu piše da je potrebno razdvajanje evropskih članica NATO od Turske kako bi alijansa ponovo postala ujedinjena evropska vojska, a Turska bila vraćena na poziciju strane neprijateljske sile, prenose novozelandski mediji.

Naveo je i da se zalaže za „balkanizaciju SAD“ koja bi izmedju ostalog osigurala budućnost bele rase na severnoameričkom kontinentu i smanjila sposobnost SAD da globalno projektuju svoju silu.

To bi obezbedilo da se nikada ne ponovi situacija kao što je bilo američko mešanje u dogadjaje na Kosovu gde su se „SAD i NATO borili na strani muslimana protiv evropskih hrišćana koji su pokušavali da uklone islamske okupatore iz Evrope“, stoji u manifestu.

U manifestu je pohvalio američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je on „simbol obnovljenog belog identiteta i zajedničkog cilja“, navodi Sandej morning herald.

Tarant u manifestu navodi da je imao „kratak kontakt“ s norveškim masovnim ubicom Andersom Beringom Brejvikom, koji je u julu 2011. godine ubio 77 ljudi, i dodaje da mu je Brejvik dao „blagoslov“ za napad, prenosi Gardijan.

Navodi i da je odrastao u radničkoj porodici sa slabim primanjima, da ima škotsko, irsko i englesko poreklo i da je imao obično detinjstvo.

„Ja sam običan belac, iz obične porodice, koji je odlučio da se zauzme da obezbedi budućnost za svoje ljude“, stoji u manifestu.

Sebe je opisao kao „etnonacionalističkog eko fašistu“.

Navodi da je napad bio planiran dve godine i da je Krajstčerč kao lokacija odabran pre tri meseca.

Novi Zeland nije bio prvobitni izbor za napad, ali je Tarant želeo da pošalje poruku da „nigde u svetu nije bezbedno“, dodaje britanski list.

„Došao sam da živim na Novi Zeland privremeno dok sam planirao i trenirao, ali sam ubrzo otkrio da je Novi Zeland kao meta pogodna kao bilo koja druga zemlja na Zapadu“, napisao je Tarant.

Kako navodi Sandej morning herald, u manifestu je nagovestio da je zaokupljen silovanjima u Velikoj Britaniji i Nemačkoj koja su počinili neevropljani. On govori i o seksualnoj eksploataciji oko 1.400 dece u britanskom gradu Roteramu 80-ih, 90-ih i 2000-ih godina i navodi da su za nju odgovorni Britanci pakistanskog porekla.

Policija za sada nije potvrdila da je Tarant jedna od uhapšenih osoba zbog napada, već je samo navela da je optužen jedan muškarac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.