U trendu

NASA objavila snimke: Ovako australijska katastrofa izgleda iz svemira (foto)

Rekordno visoke temperature u Australiji izazvale su šumske požare širom zemlje u kojima je stradalo desetine ljudi, stotine miliona životinja i više od 1.200 kuća.

Hiljade vatrogasaca bori se sa požarima, ali situacija se pogoršava zbog jakih vetrova koji šire plamen.

Američka svemirska agencija NASA objavila je satelitske snimke požara u Australiji.

​„Katastrofalni požari uništavaju velike oblasti Australije, kao što se vidi na ovoj slici koju je 1. januara snimio jedan od naših instrumenata za posmatranje @NASAEarth. Zvaničnici za upravljanje požarima mogu da koriste satelitske podatke poput ovih, kako bi donosili vitalne odluke“, navodi se u saopštenju na profilu NASA na Tviteru, u kome je dodat link za njenu veb stranicu „Pogled na svet“.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da će vlasti zemlje izdvojiti nekih dve milijarde dolara u naredne dve godine za obnovu i nadoknadu od štete od katastrofalnih požara. Morison je naglasio da iznos nije konačan, dodajući da bi se mogla izdvojiti dodatna sredstva ako bude potrebno.

Trenutno je pod požarima više od 10 odsto područja nacionalnih parkova u državi Novi Južni Vels, uključujući i 20 odsto Plavih planina.

U Australiji od septembra 2019. godine besne jaki požari koji su spalili najmanje 14 miliona hektara zemlje. Požari su prilično pogoršani zbog neujednačenih temperatura na suprotnim delovima Indijskog okeana i zagrevanjem atmosfere nad Antarktikom, tvrde australijski meteorolozi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.