Nasim Haradinaj popodne pred sudijom o krivici

HAG – Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas će se prvi put pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu nakon što je odukom sudije potvrđena optužnicu protiv njega i predsenika tog udruženja Gisnika Gucatija.

Haradinaj će na ročištu biti pozvan da se izjasni o krivici odmah ili u roku od 30 dana.

Prvo pojavljivanje Gucatija zakazano je za petak, 18. decembra.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv. OVK, kako se navodi u optužnici, terete se da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

„Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu gde se i dalje nalaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.