Nastavjen rast cena stanova u Hrvatskoj

ZAGREB – Cene stambenih objekata u Hrvatskoj u treฤ‡em tromeseฤju proลกle godine u proseku porasle su za 2.8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok se na godiลกnjem nivou rast cena ubrzao na 14.8 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Drลพavnog zavoda za statistiku (DZS).

Time je nastavljen rast cena stambenih nekretnina na godiลกnjem nivou koji u Hrvatskoj traje od drugog tromeseฤja 2017.

Novi stambeni objekti u treฤ‡em tromeseฤju 2022. poskupeli su u proseku za 2.6 posto u odnosu na drugi kvartal. U odnosu na treฤ‡e tromeseฤe 2021. godine, cene novogradnje ojaฤale su za 17.4 posto, pokazuje izveลกtaj DZS.

Cene postojeฤ‡ih stambenih objekata viลกe su za 2.9 posto na kvartalnoj, a 14.5 posto na godiลกnjem nivou.

Cene stambenih objekata u treฤ‡em tromeseฤju 2022. u odnosu na drugi kvartal iste godine u proseku su za grad Zagreb viลกe za 4.1 posto, za Jadran 2.8 posto, dok su za ostala podruฤja niลพe za 0.8 posto.

I na godiลกnjem su nivou cene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u proseku za 17.9 posto. Na Jadranu je rast iznosio 12.8 posto, a na ostalim podruฤjima 13.9 posto, pokazuju statistiฤki podaci.

O tome ลกta ฤ‡e se dogoditi nakon ulaska Hrvatske uลกla u evrozonu govorio je nedavno Boro Vujoviฤ‡, vlasnik agencije za promet nekretnina.

„ล to se tiฤe prelaska na evro, niลกta se nije promenilo, to je veฤ‡ ukalkulisano u cene koje imamo danas“, rekao je Vujoviฤ‡ za HRT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.