U trendu

Nastic: Srbija pod pritiskom, ispravno neprihvatanje sankcija

BEOGRAD – Srbija je, usled ukrajinskog rata, izložena dvostrukom pritisku – da se priključi odlukama zapada i da prizna Kosovo, rekla je danas poslanica „Levice“ u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić.

NATO agresija na bivšu SRJ bila je kršenje međunarodnog prava i presedan, koji je doneo promenu paradigme, te je doveo do agresije na Irak i sada na Ukrajinu, smatra ona.

Nastić je, u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji „K1“, ukazala i da je tadašnji kancelar Gerhard Šreder kasnije priznao da je bombardovanje SRJ bilo kršenje međunarodnog prava.

Podsetila je da u UN nije bilo saglasnosti za agresiju NATO na SRJ i da je tada Nemačka odigrala ključnu ulogu, pod izgovorom da se mora sprečiti „drugi Aušvic“, kako je tvrdio tadašnji šef diplomatije Joška Fišer.

Nastić kritikuje što se u zapadanim državama i dalje pravda taj napad.

„Meni je čudno što se nakon toliko godina posle napada na SRJ to više ne spominje u zapadnim medijima“, kazala je ona.

Nastić je rekla da je u Bundestagu postavila, u više navrata, pitanje u vezi napada na SRJ i ulogu Nemačke, i da nerado dobija odgovore.

„Uvek postavljam pitanja i napadam zbog dvostrukih aršina, jer se optužuju neke države da su počinile ratne zločine, a zapad sam neće da prizna da snosi odgovarajuću odgovornost za neka kršenja. Moramo da pričamo i o zločinima NATO i Nemačke, a to se izbegava“, podvukla je ona.

U vezi Kosova kazala je da je pre dve godine imala debatu sa jednom članicom tada vladajuće CDU koja je jasno rekla da je Kosovo transatlanstki projekat, a na pitanje šta to znači, nikada nije dobila odgovor.

U vezi aktuelne situacije Nastić je rekla da je usled rata u Ukrajini porastao pritisak na Srbiju u smislu procesa pridruživanja EU.

„Srbija je, ne samo izložena pritisku da se priključi odlukama, već i da prizna Kosovo“, podvukla je ona.

S tim u vezi je podsetila na nedavnu posetu ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok Balkanu.

Kazala je da je nepravedno da zapad na jednoj strani kritikuje ono što se odvija u Ukrajini, a na drugoj traži priznanje Kosova, koje je odvojeno od Srbije i pored važeće rezolucije UN 1244 koja je garantovala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Što se osude rata u Ukrajini tiče, kaže da u Bundestagu postoji jedinstvo, ali ne i po pitanju sankcija.

Sankcije, prema njenim rečima, neće okončati rat, već će imati negativne posledice samo po rusko civilno stanovništvo i građane u Evropi uopšte.

„Srpska vlada je u pravu što se nije priključila sankcijama. Te sankcije će uticati negativno na Nemačku, gde imamo već sada rast cena, a to će se dalje zaoštravati. Zatvoriće se na hiljade radnih mesta“, upozorila je Nastić.

Ocenila je ispravnim što je Rusija „izbačena“ iz Saveta UN za ljudska prava, ali istovremeno kaže da i tu postoje dvostruki aršini, jer SAD nikada nisu bile kažnjene za agresiju na Irak.

Istakla je da je neophodno kazniti sve počinioce ratnih zločina, jer u suprotnom nema pomirenja.

Takođe smatra da je rat u Ukrajini samo doprineo još većem naoružavanju u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar