U trendu

NATO pojačao vojnu podršku za rat u Avganistanu, nije dostigao cilj

Posle više meseci lobiranja medju svojim članicama da povećaju svoje vojne kontingente kao podršku ratu u Avganistanu, NATO je kvotu ispunio 90 odsto, rekli su zvaničnici danas u Briselu posle sastanka o tome.

Ministri odbrane zemalja NATO su preneli poslednje odluke svojih valada o povećanju broja vojnika za Avganistan, sve pod pritiskom SAD i NATO da povećaju kontingente.

Američki vojni zvaničnici su rekli da su, iako nije dostignut tražen broj, ohrabreni time što se nastavljaju pregovori s nekoliko zemalja koje bi mogle da pristanu da povećaju svoje kontigente.

Američki general Kertis Skaparoti i glavni američki komandant u Avganistanu Džon Nikolson nisu želeli da navode cifre, ali su drugi zvaničnici potvrdili manjak trupa od 10 odsto.  

Misija za „savetovanje i pomoć“ avganistanskoj vojsci, u kojoj NATO ima 13.000 vojnika, trebalo bi da se iduće godine poveća na 16.000, rekao je  generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Najveći deo dodatnog broja daće SAD – 2.800 vojnika, a saveznici i partneri 700, kažu diplomatskim izvori.

Američki ministar odbrane Džim Matis je poslednjih nedelja pozvao neke saveznike da popune praznine.  

Potrebno je više osoblja za obuku avganistanskih snaga da bi mogle da same vode računa o svojoj bezbednosti. Američki i NATO zvaničnici žele i pojačani vojni pritisak da prisile talibanske vodje na pregovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.