U trendu

Navaljni na godišnjicu trovanja: Izborite se sa korupcijom

MOSKVA – Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni obeležio je danas godišnjicu od napada otrovom na njega, pozivajući globalne lidere da obrate više pažnje na borbu protiv korupcije i da se obračunaju sa tajkunima bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

U članku objavljenom u tri evropska lista, Navaljni je kritikovao zapadne lidere zbog toga što su borbu protiv korupcije prebacili na „sekundarnu agendu“, navodeći da korupcija igra ključnu ulogu u političkim neuspesima, uključujući u Iraku i Avganistanu, prenosi agencija AP.

„Upravo je činjenica što Zapad ‘nije primetio’ potpunu korupciju u Avganistanu i što zapadni lideri radije ne bi govorili o temi koju smatraju neprijatnom, bila najvažniji faktor u pobedi talibana,“ napisao je Navaljni.

Britanski list „Gardijan“, nemački „Frankfurter algemajne cajtun“ i francuski „Mond“ objavili su danas Navaljnijev članak, u kojem je korupciju nazvao „univerzalnom osnovom bez ideologije za procvat nove autoritarne internacionale, od Rusije do Eritreje, od Mjanmara do Venecuele“.

On je pozvao međunarodne lidere da pokažu jaču političku volju u praćenju finansijskih tragova iz Rusije i drugih zemalja zahvaćenih korupcijom, i da odlučnije ciljaju korumpirane zvaničnike.

„Dok se ne uvedu lične sankcije za oligarhe, prvenstveno one iz Putinove pratnje – uzora svim korumpiranim zvaničnicima i biznismenima u svetu – svaka antikorupcijska retorika sa Zapada će se doživljavati kao igranje igrica“, poručio je Navaljni.

U odvojenom postu na Instagramu, Navaljni se ponovo zahvalio ruskim pilotima i lekarima hitne pomoći što su mu spasili život nakon što je pao u komu dok je 20. avgusta 2020. godine bio na letu iz Sibira za Moskvu. On je dva dana kasnije prebačen iz bolnice u Sibiru u jednu berlinsku bolnicu.

On je uhapšen u januaru po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje okrivljuje Kremlj. Ruski zvaničnici međutim negiraju optužbu.

Navaljni je u februaru osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine za presudu o proneveri koju je on odbacio kao politički motivisanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.