U trendu

Navaljni osuđen na devet godina zatvora

MOSKVA – Sud u Moskvi osudio je danas opozicionog lidera Alekseja Navaljnog na devet godina zatvora zbog optužbi za prevaru.

Sud je proglasio Navaljnog krivim za prevaru posebno velikih razmera, objavljeno je danas.

Sudija Margarita Kotova je u presudi navela da je Navaljni „počinio prevaru, odnosno krađu tuđe imovine obmanom i povredom poverenja“, prenosi Interfaks.

Prema presudi, sud je utvrdio krivicu Navaljnog po sve četiri tačke optužnice za „prevaru posebno velikih razmera“ koje su mu stavljene na teret.

Navaljni, koji je proglašen krivim i za nepoštovanje suda, već služi kaznu od dve i po godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi sa optužbama za koje tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije, dodaje Rojters.

Navaljni, kojeg je sud kaznio i sa 1,2 miliona rubalja, što je oko 11.535 dolara, odbacio je poslednji krivični postupak protiv njega kao politički motivisan i rekao da nije kriv.

Državno tužilaštvo je na ročištu 15. marta zatražilo od suda da proglasi Navaljnog krivim po svim tačkama optužnice i osudi ga na 13 godina zatvora i novčanom kaznom od 1,2 miliona rubalja.

Odbrana opozicionara insistirala je na oslobađajućoj presudi, negirajući njegovu krivicu.

Prema optužnici, Navaljni je stvorio organizovanu grupu koju su činili njegovi saradnici Leonid Volkov, Roman Rubanov i drugi saučesnici, koja je prikupljala novac od neograničenog broja ljudi za aktivnosti „Fonda za borbu protiv korupcije“, „Fond za zaštitu prava građana“ i „Štab Navaljnog“, kao kao i predsedničke kampanje 2018.

Na teret mu se stavlja da je umesto statutarnih aktivnosti nevladinih organizacija koje je organizovao, Navaljni novac trošio na ekstremizam i lične potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar