U trendu

Navaljni traži da bude oslobođen, EĆR nije utvrdio krivicu

MOSKVA – Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tvrdi da ne bi trebalo da izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Iv Rošer, jer Evropski sud za ljudska prava (EĆR) u njegovom postupanju nije utvrdio prekršaj, i danas je na ročištu zatražio da ga puste iz sudnice.

„Ne prepoznajem ovu žalbu (Federalna služba za izvršenje krivičnih sankcija (FSIN)), ona nije u skladu sa zakonom. Zahtevam hitno puštanje na slobodu“, rekao je Navaljni, prenosi Tas s.
Pozivajući se na presudu Evropskg suda, on je tvrdio da mu se sudi u slučaju u kojem je „efektivno oslobođen“.

„Želeo bih da vas podsetim da sam prošao sve sudske instance u Rusiji i obratio se Evropskoj konvenciji i Sud u Strazburu nije utvrdio prestupe u mojim postupcima. Rusija je to indirektno priznala plativši mi odštetu“, rekao je Navaljni.
Kako Tas s navodi, optuženi se zatim okrenuo kritikovanju ruske vlasti oštrim izrazima, zbog čega ga je sudija prekorio i zatražio da govorio o predmetu.

Prema ranijim tvrdnjama ruskih organa vlasti, Navaljni i njegov brat su finansijski oštetili kompaniju Iv Roše, zbog čega su dobili uslovne kazne zatvora od tri i po godine.

Iako je kazna istekla u decembru 2020. godine, FSIN sada optužuje Navaljnog da je prekršio uslovnu kaznu i traži da ona bude zamenjena zatvorskom kaznom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.