U trendu

Ne može se izbeći obaveza prihvatanja izbeglica

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da češki predsednik i premijeri Slovačke i Madjarske samo glasno govore da neće izbeglice, dok druge članice Evropske unije ćute, ali izbeglice isto tako ne primaju.

„Miloš Zeman, Robert Fico, Viktor Orban govore glasno ‘ne želimo izbeglice’, ali i druge vlade u EU, iako ništa ne govore, izbeglice ne primaju. Delim stav vlada Nemačke, Austrije, Švedske, zemalja Beneluksa, ali i Francuske, da se ne može izbeći ta obaveza“, kazao je Šulc u intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta viborča.

Šulc je upozorio da su rešenje za izbegličku krizu u Evropi pragmatični potezi, nikako ideologija.

„Nadam se da će poboljšanje zaštite spoljnih granica EU i poštena podela onih izbeglica kojima je pomoć zaista potrebna medju članice EU pomoći da se uključe u zajedničku imigracionu politiku“, kazao je Šulc.

Nemački socijalista na čelu EP odbio je optužbe iz nekih starih članica EU i povodom izbegličke krize da je politika proširenja pogrešan korak i da je treba zamrznuti, jer i nakon decenije ogromnih finansijskih ulaganja iz evropskih fondova Madjarska je u rukama Viktora Orbana, a Evropska komisija počela je nadzor nad Poljskom zbog pretnje da konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog idu ka sistematskom ugrožavanju pravne države.

„Ako pogledate neke desničarske stranke u Holandiji, Francuskoj, Danskoj, Italiji vidite istu koncepciju, isti pogled na svet. To nije samo istočnoevropski fenomen, iako u tom delu Unije takve stranke češće dolaze na vlast. Uveren sam da uprkos izvesnoj verbalnoj radikalizaciji, u javnoj debati ogromna većina Poljaka deli zajedničke evropske vrednosti. A smatram da je proširenje EU bilo ogroman uspeh“, rekao je Šulc.Predsednik EP podsetio je da je Poljska u poslednjih 15 godina u okviru pristupnog procesa i kao članica EU doživela nevidjeni napredak i da Unija svojim fondovima mora da pomaže privredni rast Poljske jer to donosi koristi svim članicama EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.