U trendu

Nebenzja: Sve ide po planu, „oslobađamo“ Donbas i Lugansk

LONDON – Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Rusija napreduje u Ukrajini i da će istočni regioni Donjecka i Luganska, kako je rekao, biti „oslobođeni vrlo brzo“.

Nebenzja je u intervjuu za BBC, na pitanje da li posle 100 dana oružanog sukoba ruska invazija na Ukrajinu ide po planu, odgovorio da je očigledno da „specijalna vojna operacija“ napreduje prema očekivanjima.

„Čini mi se da ima pomaka. Niko nije obećavao rezultat za tri dana ili nedelju dana. Sada neki stručnjaci uveravaju da je ruska vojna operacija zastala i da ide mnogo sporije nego što je planirano. Ali napretka ima, nastavlja se, i to je jasno kao dan”, izjavio je Nebenzja.

Na pitanje novinara da li je prvobitni plan da se zauzme Kijev i tamo uspostavi proruski režim potpuno propao, ruski zvaničnik je izjavio da mu takvi planovi nisu poznati.

„ Ne znam ništa o takvim planovima. Niko iz ruskog zapovedništva nikada nije rekao naglas da Moskva namerava da preuzme kontrolu nad Kijevom tako što će tamo postaviti marionetsku vladu“, naglasio je Nebenzja, prenosi britanski Gardijan.

On je, komentarišući navodne neverovatne razmere ruskih gubitaka u proteklih 100 dana koji se kriju od ruske javnosti, rekao da se takvi gubici ne mogu potvrditi.

„Kao što sam rekao, oni se službeno ne objavljuju, a tokom bilo kakvog sukoba strane imaju tendenciju da naduvaju gubitke jedna drugoj. Ne mogu vam reći brojke i ne mogu da komentarišem“, saopštio je Nebenzja.

Ruski diplomata je naveo i da je sada glavni cilj Rusije zauzimanje Donbasa.

„Samo budite strpljivi i videtećete oslobođene oblasti Donjecka i Luganska. I nadam se da će se to dogoditi vrlo brzo“, zaključio je Nebenzja, navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.