U trendu

Nehamer i Šolc: Sankcije neće biti ublažene

BERLIN – Nemački i austrijski kancelar Olaf Šolc i Karl Nehamer izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije, ali istovremeno poručuju da nema ublažavanja sankcija.

„Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode“, objasnio je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

On je rekao da je strašan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbednosti Austrije.

U vezi najave predsednika Rusije Vladimira Putina da će gas iz njegoge zemlje ubuduće morati da se plaća u rubljama, Nehamer je kazao da čeka na pisano obaveštenje, pa će tek potom izneti stav.

Međutim, on je poručio da se sankcije neće ni na koji način ublažiti.

Šolc je ukazao da je Nemačka pogledala sporazume i da u njima stoji da se plaća u evrima, što je, kaže, preneo i Putinu da će to tako i ostati.

„Za evropska preduzeća važi da mogu, žele i da će plaćati u evrima“, kazao je.

Inače, Šolc je najavio da će Nemačka tokom godine ukloniti zavisnost od ruskog gasa i nafte.

Nehamer je preneo da Austrija od početka rata u Ukrajini više ne uvozi naftu iz Rusije, a već duže ni ugalj.

Šolc i Nehamer dogovorili su usaglašavanje stavova i pozvali Putina da prihvati primirje, omogući humanitarno snabdevanje građana i stupi u prave mirovne pregovore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.